Obilježavanje svjetskog dana hospicijske i palijativne skrbi♡

♡Melita Reiner, spec. kliničke psihologije, psihoterapeutkinja (ECP) (1957. — 2020.)
25/08/2020
Dušni dan
02/11/2020

Ovaj tekst i plakat priredili su naši dragi mladi suradnici, učenici Zdravstvene škole Split sa svojom mentoricom Mirom Talaja mag.med.techn./

Hvala,♡ na mladima Svijet ostaje i postaje, zaista za svaku pohvalu. 

Obilježavanje svjetskog dana hospicijskei palijativne skrbi 2020.godine održava se u veoma teškim i složenim uvjetima epidemioloških mjera na globalnoj razini.
Kada govorimo o palijativnoj skrbi, govorimo o pružanju aktivne, sveobuhvatne zdravstvene skrbi izuzetno rizičnoj skupini teških bolesnika koji zahtijevaju složene i višestruke postupke zdravstvene njege i palijativnog liječenja. Palijativna skrb je timski rad, zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, volontera i obitelji s ciljem smanjenja poteškoća koje bolesnik ima zbog osnovne neizlječive bolesti, prvenstveno boli i patnje.
Palijativna skrb palijativnom bolesniku je njegovo osnovno ljudsko pravo, stoga se mora omogućiti svakom bolesniku s neizlječivom bolesti bio on u obiteljskom domu, zdravstvenoj ustanovi, udomiteljskoj obitelji, zatvoru ili ustanovi za starije i nemoćne. Pomoć je to i podrška i obitelji palijativnog bolesnika za svo vrijeme palijativnog liječenja i njege te u fazi žalovanja. Ona mora osigurati bolesniku najbolju moguću kvalitetu života, dostojanstveno umiranje i garantirati puna etička načela do kraja života.
I u godinama prije pandemije, potvrdila su recentna istraživanja, jedan veliki broj palijativnih bolesnika diljem svijeta nije bio niti evidentiran kao palijativni bolesnik, pa samim time nije ni mogao ostvariti palijativnu skrb. Ostao je nevidljiv s neadekvatnom zdravstvenom skrbi, prepuštem boli, patnji i smrti, često sam i zaboravljen u nekoj sobici „za umiranje”.
Pandemija COVID-19 donijela je zahtjevne epidemiološke mjere i protokole na svim razinama zdravstvene skrbi, pa i kod palijativnog liječenja. Opravdani strah i zabrinutost Svjetske zdravstvene organizacije, prijatelja i zagovornika palijativnih bolesnika i njih samih, kako će sada, zbog pandemije upravo ovim bolesnicima u još većem broju biti uskraćena adekvatna zdravstvena skrbi, iznjedrio je ovogodišnju poruku.
Palijativna skrb: to je “Moja briga, moja utjeha” glas je svih ljudi na globalnoj raziniI: zdravstvenih radnika, volontera, lokalnih čelnika, duhovnika, zagovornika, prijatelja, obitelji bolesnika koji su se solidarizirali s palijativnim bolesnicima diljem svijeta, koji će odvojiti svoje vrijeme i znanje kako bi potakli državnike i vlade, Stožere civilne zaštite, „medije moći” da osiguraju osnovno ljudsko pravo ovim teškim bolesnicima s neizlječivom bolesti. To je pravo na zbrinjavanje, palijativno liječenje i njegu na način koji najbolje odgovara individualnim potrebama svakog palijativnog bolesnika i njegovo umiranje dostojanstveno čovjeka. Unatoč, ili usprkos pandemiji.
Priredili:
učenici 5B grupa b