♡SRETAN 22. ROĐENDAN NAŠOJ HUPH♡

♡Emisija Laudato TV ♡”Izdvojeno” – O bolničkoj skrbi koja je više od toga♡
23/11/2021
IN MEMORIAM ♡PROF.DR.SC. ANICA JUŠIĆ DR.MED. ♡ /26.VII.1926. – 05.XII.2021./
05/12/2021

Hrvatska udruga prijatelja hospicija (HUPH) osnovana je prije 22 godina na inicijativu profesorice Anice Jušić sa željom da se u Hrvatskoj osnuju hospiciji po uzoru na brojne europske zemlje. Uloga je hospicija olakšati posljednje trenutke života bolesnicima ponajprije kontrolom bolova, ali i drugih neželjenih simptoma koje bolesnik može imati, kao i pomoći njihovim obiteljima u podnošenju teških trenutaka koje bolest donosi obitelji. Dakle, temeljna je uloga hospicija, kao i volontera koji sudjeluju u radu hospicija, podizanje kvalitete života u terminalnoj fazi bolesti.

Kako u vrijeme osnivanja udruge u Hrvatskoj nije postojao ni jedan hospicij, članovi udruge, koji su svi bili volonteri, obavljali su brojne hospicijske kućne posjete. To čine i danas, ali u manjoj mjeri jer su osnovani centri za palijativnu skrb po domovima zdravlja. U udruzi su od početka bili angažirani kako zdravstveni tako i brojni nezdravstveni volonteri.

Uglavnom se pruža potpora onkološkim bolesnicima (bolesnicima s rakom) kojima se bolest više ne može kontrolirati i zaustaviti, tako da bolest napreduje i uzrokuje brojne poteškoće, među kojima je najznačajnija bol. Zato je glavna uloga zdravstvenih volontera u hospiciju uspostaviti kontrolu boli, a nezdravstvenih druženje s bolesnikom i potpora obitelji tijekom završnoga razdoblja bolesti, kao i u žalovanju.

Udruga je financirana kroz projekte i donacije, a iz tih sredstava kupljeni su kreveti, kolica, oksigenatori i respiratori, pelene i dr., što se sve besplatno posuđuje, odnosno daje bolesnicima. Bolesnici i obitelji mogu se obratiti udruzi na broj telefona 091 4422 527. Adresa udruge je: Dom zdravlja Istok, Hirčeva 1. Netko od volontera obići će bolesnika kako bi se utvrdilo kakav oblik pomoći treba. Udruga je do sada organizirala i 26 tečajeva za volontere. Na tim tečajevima predavanja drže liječnici, socijalni radnici, fizioterapeuti, duhovnici, etičari i drugi, a mnogi od njih su i sami volontirali u udruzi. Informacije o tečajevima obznanjuju se uglavnom preko Radio-Marije ili usmenim predajama. Udruga surađuje s drugim srodnim udrugama u Zagrebu, kao i s palijativnim odjelima u bolnici u Rockefellerovoj i Novom Marofu.

Udruga godinama nastoji ishodovati osnivanje prave hospicijske ustanove u Zagrebu i drugim većim gradovima u Hrvatskoj, no političari imaju »sluha« za hospicij samo u predizborno vrijeme. Već 2003. godine govorilo se o osnivanju hospicija u Zagrebu, a tek je u ljetu 2019. godine donesena odluka u Skupštini grada o osnivanju dvaju hospicijskih centara, no kada će se to i ostvariti, ostaje nepoznanica. Udruga je godine 2005. organizirala veliki koncert u Lisinskom radi prikupljanja sredstava za izgradnju hospicija sv. Luke u Zagrebu pod motom »Pružimo onima koji napuštaju život pažnju kakvu dajemo onima koji u život ulaze«. No dalje od toga nije se moglo. GLAS KONCILA