Pravo na život ima svaki čovjek

Pet stvari zbog kojih najviše žalimo na samrti
01/08/2017
Ja sam sretan
01/08/2017
Pravo na život ima svaki čovjek, iako društvo ponekad pokušava to zanemariti i promiče drugačija prava. Danas se jednako suočavamo s pitanjima abortusa i eutanazije. No, u društvu postoje osviješćeni građani poput volontera Hrvatske udruge prijatelja hospicija koji redovito odlaze u kućne posjete smrtno oboljelih kako bi im omogućili što bolji i duži život u krugu njihove obitelji.

Danas se jednako suočavamo s pitanjima abortusa i eutanazije. No, u društvu postoje osviješćeni građani poput volontera Hrvatske udruge prijatelja hospicija koji redovito odlaze u kućne posjete smrtno oboljelih kako bi im omogućili što bolji i duži život u krugu njihove obitelji.

Naime, kako nam je otkrila Jadranka Zdeličan dopredsjednica te Udruge, njihova osnovna djelatnost je isključivo palijativna skrb.

„Naše osnovno djelovanje uključuje odlazak u kućne posjete smrtno oboljelima, a potom pomažemo obiteljima u žalovanju“, istaknula je u razgovoru Zdeličan.

Nedavno su predstavili i knjigu „Palijativna skrb, priručnik za volontere u hospicijskim kućnim posjetima” koja pomaže bolesniku da mijenja svoj stav prema bolesti, odnosno životu. Naime, ako je informiran o svojoj bolesti, može se i postaviti prema njoj i uz pomoć članova tima može bolje proživjeti ostatak svoga života.

Vijest da se na proljeće otvara prvi hospicij u Hrvatskoj i to u Rijeci, veseli našu sugovornicu, jer to znači da će biti omogućena cjelodnevna briga onima kojima je to potrebno. Međutim, kako je nadodala, i drugim gradovima potreban je hospicij, primjerice i Zagrebu, a činjenica da ga još nema – zabrinjava.

No, prije desetak dana svoje prostore u Maksimirskoj 286 od Grada Zagreba dobio je Centar za palijativnu skrb i medicinu, koji okuplja profesionalce i volontere koji pružaju pomoć osobama u terminalnoj fazi bolesti. Centar djelujući od 1999. okuplja liječnike, medicinske sestre, socijalne radnike, svećenike i nezdravstvene volontere, koji volonterski pružaju pomoć te im pokušavaju olakšavati bol i druge neugodne simptome poput umora, opstipacije i mučnine te nastoje ublažiti njihove psihosocijalne i ekonomske posljedice.
U novim prostorijama Centar za palijativnu skrb i medicinu planira otvoriti savjetovalište i edukativni centar za volontere u palijativnoj skrbi koja bi, po preporuci Vijeća Europe iz 2003., trebala postati sastavni dio zdravstvene njege i dostupna svima koji se nađu u takvom stanju.

Svi u Zagrebu kojima je potrebna palijativna srkb o bolesniku u kući mogu se javiti na telefon centra 012910824.

Pravo na život ima svaki čovjek, iako društvo ponekad pokušava to zanemariti i promiče drugačija prava. Dan života koji se obilježava 5. veljače nas stoga podsjeća na dar života i dragocijenosti na koje suvremeno društvo zaboravlja.

Izvor: Laudato