SV. IVAN PAVAO II – Pismo ustanovljenja Svjetskog dana bolesnika i poruka pape Franje za 29. svjetski dan bolesnika

IN MEMORIAM♡PRIM.MR.SC. EGIDIO ĆEPULIĆ DR.MED /1946.-2021./♡
27/01/2021
Dan bolesnika 2021.
11/02/2021
PISMO IVANA PAVLA II
KARDINALU FIORENZU ANGELINIJU,
PREDSJEDNIK PONTIFIČKOG VIJEĆA ZA PASTORALNU NJEGU
ZA ZDRAVSTVENE PROFESIONALCE,
ZA INSTITUCIJU SVJETSKOG DANA BOLESNIKA

Njegovom štovanom bratu kardinalu Fiorenzu Angeliniju
Predsjednik Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih radnika

1. Pozdravljajući vaš zahtjev, kao predsjednik Papinskog vijeća za pastoral zdravstvene skrbi, a također i kao tumač očekivanja mnogih nacionalnih i međunarodnih biskupskih konferencija i katoličkih tijela, želim vas obavijestiti da sam odlučio uspostaviti “Svjetski dan bolesnika”, koji se obilježava 11. veljače svake godine, liturgijski spomen Blažene Djevice Marije iz Lurda. Zapravo, smatram vrlo prikladnim proširiti na cijelu crkvenu zajednicu inicijativu koja je, koja je već bila u tijeku u nekim zemljama i regijama, dala uistinu dragocjene pastoralne plodove.

2. Crkva koja je, slijedeći Kristov primjer, tijekom stoljeća uvijek osjećala dužnost služenja bolesnicima i patnicima kao sastavni dio svog poslanja (Dolentium Hominum, 1), svjesna je da „u ljubavi i velikodušnosti sa svakim ljudskim životom, posebno ako je slaba i bolesna, ona danas živi temeljni trenutak svoje misije “(Christifideles Laici, 38). Nadalje, ne prestaje naglašavati spasonosnu narav prinošenja patnje koja, proživljena u zajedništvu s Kristom, pripada samoj biti otkupljenja (usp. Redemptoris Missio, 78).

Godišnja proslava “Svjetskog dana bolesnika” stoga ima očigledni cilj senzibilizirati Božji narod i, shodno tome, brojne katoličke zdravstvene ustanove i samo civilno društvo, na potrebu osiguravanja najbolje pomoći oboljelima; pomoći onima koji su bolesni da cijene patnju na ljudskoj i nadasve natprirodnoj razini; uključiti biskupije, kršćanske zajednice i redovničke obitelji na poseban način u ministarstvo zdravstva; favorizirati sve dragocjenije zalaganje volontiranja; podsjetiti na važnost duhovne i moralne formacije zdravstvenih radnika i, konačno, bolje razumjeti važnost vjerske pomoći bolesnicima dijecezanskih i redovitih svećenika, kao i onih koji žive i rade zajedno s onima koji pate.

3. Kao što sam 11. veljače objavio apostolsko pismo Salvifici Doloris o kršćanskom značenju ljudske patnje 1984. godine, a sljedeće godine morao sam osnovati ovo Papinsko vijeće za pastoral zdravstvene skrbi, pa vjerujem da je značajno ustanoviti istu obljetnicu za proslavu “Svjetskog dana bolesnika”. Doista, „zajedno s Marijom, Majkom Kristovom, koja je bila pod križem, zaustavljamo se kod svih čovjekovih križeva danas“ (Salvifici Doloris, 31). A Lourdes, jedno od najomiljenijih marijanskih svetišta kršćanskom narodu, mjesto je i istovremeno simbol nade i milosti u znaku prihvaćanja i prinošenja spasonosne patnje. Stoga vas molim da skrenete pozornost odgovornima za pastoralnu skrb u zdravstvu, u kontekstu biskupskih konferencija, kao i nacionalnim i međunarodnim organizacijama uključenim u veliko zdravstveno područje, instituciju ovog “Svjetskog dana bolesnik “, tako da se, u skladu s lokalnim potrebama i okolnostima, o njegovu slavlju na odgovarajući način brine doprinosom cjelokupnog Božjeg naroda: svećenika, redovnika i vjernika laika. U tu će svrhu biti briga ove dikaterije da provede odgovarajuće inicijative promocije i animacije, tako da “Svjetski dan bolesnika” bude snažni trenutak molitve, dijeljenja, prinošenja patnje za dobro Crkve i pozivajući sve da prepoznaju u licu bolesnog brata Sveto Kristovo lice, koje je trpljenjem, umiranjem i ustajanjem donijelo spasenje čovječanstva.

4. Iako se nadam punoj suradnji svih za bolji početak i razvoj ovog “Dana”, njegovu nadnaravnu djelotvornost povjeravam majčinom posredovanju Marije “Salus Infirmorum” i zagovoru svetih Ivana od Boga i Camila de Lellis, zaštitnici domova zdravlja i zdravstveni radnici. Neka ovi sveci sve više šire plodove apostolata ljubavi, koji je suvremenom svijetu prijeko potreban.

Apostolski blagoslov koji vam srdačno dijelim, kardinale, i svima onima koji vam pomažu u promišljenom radu u službi bolesnika, potvrđuje ove želje.

13. svibnja 1992.

 Poruka pape Franje za 29. svjetski dan bolesnika/ cijelo pismo /[11. veljače 2021.]

Draga braćo i sestre, zapovijed ljubavi koju je Isus ostavio svojim učenicima nalazi konkretno ispunjenje također u odnosu s bolesnicima. Društvo je to čovjekoljubivije što više zna skrbiti za svoje slabe i članove koji pate i zna to činiti djelotvorno u duhu bratske ljubavi. Stremimo tome cilju i pobrinimo se postići to da nitko ne ostane sam, da se nitko ne osjeća isključenim ili napuštenim!

Sve bolesnike, zdravstvene djelatnike i one koji se žrtvuju u pomaganju onima koji pate povjeravam Mariji, Majci milosrđa i Zdravlju bolesnih. Neka nas ona iz Lurdske pećine i svojih nebrojenih svetišta diljem svijeta podupre u našoj vjeri i našoj nadi i pomogne nam da skrbimo jedni za druge bratskom ljubavlju. Svima vama i svakom ponaosob od srca podjeljujem svoj blagoslov!