RAZGLEDNICA IZ VUKOVARA naših prijatelja iz Zdravstvene škole Split

EMISIJA HKR 30. LISTOPADA 2021.
30/10/2021
IN MEMORIAM ♡ ANTUN MIDŽIĆ
10/11/2021

Prisjetimo se s njima. 

RAZGLEDNICA IZ VUKOVARA – “Djeca u domovinskom ratu” 3. 11. 2021.

U srijedu, 27. listopada učenici prvih i drugih razreda prisjetili su se vukovarskog stradanja i patnje kroz susret s gošćom Sandrom Rapčak kojoj je bezbrižno djetinjstvo u Sotinu, prigradskom naselju Vukovara, prekinuo rat.

Prije 30 godina, na dan 18. studenoga 1991. godine, nakon teške tromjesečne borbe, u neprijateljske ruke je pao jedan od najvećih simbola Domovinskoga rata, grad Vukovar. Toga  dana se sjećamo s velikom tugom, ali i velikim ponosom. U našoj školi je tradicionalno osmišljen program za učenike i nastavnike s ciljem da ne zaboravimo žrtvu Grada heroja i odamo počast svim žrtvama Domovinskoga rata.

U srijedu, 27. listopada učenici prvih i drugih razreda su se prisjetili vukovarskog stradanja i patnje kroz susret s gošćom Sandrom Rapčak.

Susret učenika prvih razreda s gošćom započeo je ugodnim zvukovima flaute u izvedbi učenice Nine Matijević iz 1.c razreda.

Bezbrižno djetinjstvo gospođe Rapčak koje je provela u Sotinu, prigradskom naselju Vukovara, prekinuo je rat. Nakon mučenja majke, oca i djeda, Sandra je s majkom napustila rodni kraj kao dvogodišnja djevojčica. Njena obitelj se odlučila vratiti u Vukovar odmah nakon mirne reintegracije i započeti novi život. Nije im bilo lako jer su se svakodnevno susretali s nekadašnjim susjedima, prijateljima koji su im nanijeli veliko zlo i ubili tatu za čijim posmrtnim ostacima još i danas tragaju. Kroz Sandrinu priču učenici su potaknuti na razmišljanje o vrijednosti slobode, opraštanja, tolerancije i vrijednosti jednog od osnovnih prava djeteta – prava na igru i sigurnost.

U Domovinskom ratu poginulo je 402 dječaka i djevojčica,  a razaranju i agresiji bilo je izloženo oko milijun djece. Samo u nepunih godinu dana u Općini Slavonski Brod stradalo je 27 djece u dobi od dvije do sedamnaest godina. Tijekom prisilne migracije od listopada 1991. godine registrirano je oko 30 tisuća djece, a izvan Hrvatske je evakuirano 6725 djece. Među nestalima je još 35 djece. Bez jednog roditelja ostalo je 5497 djece, a 74 djece ostalo je bez oba roditelja… Više od 1200 djece je ranjeno i imaju stupanj većeg ili manjeg invaliditeta.

Prvi znanstveni simpozij o ubijenoj i ranjenoj djeci u Domovinskom ratu je održan tek 2019. godine. Jedan od zaključaka je da se datum 1. listopada (Sveta Mala Terezija) ozakoni kao spomendan sve djece stradale u obrambenom Domovinskom ratu.

Ovaj Domovinski rat potvrdio je svjetske podatke da djeca više nisu bila samo svjedoci indirektnog nasilja koje se odvijalo oko njih, već su ona postala planirano direktne žrtve agresije i zlostavljanja koja se pred njima kao svjedocima vršila nad njihovim obiteljima, njihovim kućama, gradom, školom, igralištem, crkvom ili nad njima samima.

Mira Talaja

Zrinka Smoljanović Baburica