AKCIJA “SVI ZA NJEGA”

SVI ZA NJEGA
09/11/2022
BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ I NOVA GODINA
28/12/2022

Naši prijatelji Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate, uz podršku Grada Zagreba i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, organizirali su već poznatu akciju SVI ZA NJEGA. Idejni začetnik akcije SVI ZA NJEGA  je pok. prim. dr.med. Egidijo Ćepulić koji je i osnivač HDBRP društva.

Akcija je organizirana  u svrhu podizanja svijesti o važnosti nužnih preventivnih pregleda i rane dijagnostike koja omogućava dobre rezultate za izlječenje raka prostate. Tom prigodom su dijelili i letke s detaljnim informacijama o preventivnim pregledima i općenito o karcinomu prostate kako bi potaknuli muškarce na odlazak liječniku i kada su zdravi!

U priopćenju su izvijestili kako rak dojke prijeti svakoj 11. ženi u Hrvatskoj, a od ukupnog broja žena oboljelih od malignih bolesti, njih 25 posto oboli upravo od raka dojke.

Karcinom prostate drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj, a Hrvatska je među deset zemalja Europske unije s najvišom stopom smrtnosti od ove bolesti.  Preživljenje od raka prostate u Hrvatskoj ispod je europskog prosjeka i potrebno je raditi na senzibilizaciji i na ranom otkrivanja bolesti te usvajanju najnovijih trendova liječenja. Radi se o bolesti koja u pravilu napada muškarca starije od 40 godina te u početnoj fazi nema nikakve simptome već se oni pojavljuju tek kada se proširi zloćudno tkivo.

Akcija je ujedno bila i odlična prilika za razmjenu iskustava i razgovor s liječnicima.