Polaznici besplatnog tečaja mogu pomagati umirućima u terminalnoj fazi bolesti u kućnim posjetima 2-3 sata tjedno.

Svakog dana 35 Hrvata umire od raka
16/06/2009

Tečaj za volontere koji bi posjećivali dva do tri sata umiruće bolesnike na području Zagreba kod kuće održat će se od 15. travnja do 1. srpnja 2009., a Hrvatska udruga prijatelja hospicija poziva sve zainteresirane da im se jave na telefon 2344-835, radnim danom od 9 do 17 sati

Ova specifična edukacija namijenjena pomaganju umirućima, u terminalnoj fazi bolesti, odvijat će se u tjednim modulima po dva sata u prostorijama udruge Hirčeva 1, a poučit će polaznike temama poput uspostavljanja kontakta i komunikacije s umirućim bolesnikom, ublažavanju i uklanjanju neugodnih simptoma s naglaskom na bol, kako urediti bolesničku postelju i okrenuti bolesnika, o hranjenju bolesnika do toga kako mu pomoći ostvariti prava iz zdravstvenog osiguranja i ishoditi ortopedsko pomagalo i kako prevladati strah od smrti.

Edukacija je besplatna, nakon završenog teoretskog dijela polaznici će dobiti certifikat, a oni koji to budu i željeli mogu postati nezdravstveni volonteri hospicija u kućnim posjetima.

Potrebe su daleko veće od 1500 umirućih bolesnika kojima je ova udruga u deset godina pomogla. Zdravstveni sustav nema hospicij, a samo od raka u Hrvatskoj godišnje umre 10.000 osoba.

Izvor:
http://www.javno.com/hr-zagreb/poziv-volonterima-za-kucne-posjete-umirucima_241117
Autor:
S.I.