DUHOVNOST I PALIJATIVNA MEDICINA

NAĐENI BOG
06/01/2018
NA SISTEMATSKOM PREGLEDU
17/01/2018

Duhovnost i palijativna medicina – Medicina sacra (PDF)

Izložba MEDICINA SACRA : štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine

Izložbu je organizirao Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU u suradnji s Hrvatskim katoličkim liječničkim društvom – Podružnicom „Branimir Richter“ Zagreb i Ustanovom URIHO u povodu 25. obljetnice osnutka Hrvatskog katoličkog liječničkog društva i 10. obljetnice HKLD-ove Podružnice Zagreb.

Izložba ima za cilj osvijetliti povezanost medicine i farmacije s kršćanskom tradicijom i duhovnošću kroz cijelu povijest zapadne kulture, od Isusa liječnika, svetoga Luke Evanđelista i svetih Kuzme i Damjana preko svetaca zaštitnika od bolesti i svetih liječnika iz srednjega i novoga vijeka do suvremenih hospicija i Caritasovih ljekarni. Tema je prikazana na sažet i pregledan način, pomoću odabranih tekstova i ilustracija koje su djelomice preuzete iz literature, a većim dijelom prikazuju građu iz muzejskih zbirki te nekoliko odabranih slika iz fundusa Strossmayerove galerije starih majstora HAZU. Predstavljene su tri skupine muzejskih predmeta: narodna baština vezana za štovanje svetih zaštitnika od bolesti, sakralni umjetnički predmeti iz hrvatskih ljekarni te tiskana građa koja svjedoči o svetačkim imenima zdravstvenih ustanova, kao i štovanju svetaca zaštitnika medicinske i farmaceutske profesije. Tekstualni i ilustrativni izložbeni sadržaji osvjetljuju svetost poziva liječnika, ljekarnika i svih onih koji brižno skrbe za zdravlje bližnjih, jer oni ne liječe samo ljudska tijela, nego svojim zdravim duhom, predanim radom i ljudskom toplinom kod bolesnika osnažuju vjeru, nadu i ljubav. Stoga je ova izložba i povod da se sjetimo ne samo svetih liječnika iz prošlosti, nego i naših samozatajnih suvremenika koji nesebično skrbe o bolesnima i nemoćnima čineći svakodnevno tjelesna i duhovna djela milosrđa.

Autorica stručne koncepcije i likovnog postava: Silvija Brkić Midžić

Uredništvo: prof. dr. sc. Danica Galešić-Ljubanović, dr. med.; Mirjana Vrsalović, mag. pharm.; mr. sc. Stjepan Katić; Silvija Brkić Midžić, prof.

Stručna suradnica za farmaciju: Mirjana Vrsalović, mag. pharm.

Ova kompleksna informativno-edukativna pokretna izložba sastoji se od 4 izložbena postera dimenzija 200 x 85 cm na roll-up stalcima (naklada: HKLD, Podružnica Zagreb), prezentacije u obliku powerpoint dijaprojekcije (autorica: Silvija Brkić Midžić), 19 zidnih postera u nakladi Medicinskog fakulteta i 15 zidnih postera u nakladi Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Izložba je do sada predstavljena na šest lokacija:

  • Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Zagreb, Praška 6/II, 21. 12. 2016. – 20. 1. 2017.

  • Ustanova URIHO, Galerija Sunce, Zagreb, siječnja 2017. – 11. veljače 2017. (izložba je bila predstavljena u sklopu manifestacije Noć muzeja ’17)

  • Hrvatski povijesni muzej, Zagreb, 9. veljače 2017., uz svečani sastanak hrvatskih stomatologa u povodu proslave Dana sv. Apolonije, zaštitnice dentalne medicine

  • Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb, 7. travnja 2017., u povodu Svjetskog dana zdravlja

  • Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 3, 26. travnja – 17. srpnja 2017., u povodu 100. obljetnice Fakulteta; izrađeno je dodatnih 19 zidnih postera

  • Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, A. Kovačića 1, u povodu 135. obljetnice studija farmacije na Sveučilištu u Zagrebu; izrađeno je 15 dodatnih zidnih postera tematski vezanih za farmaciju; izložba je otvorena 22. 12. 2017. i traje do ožujka 2018. godine.

    Silvija Brkić Midžić